توقف نمادهای معاملاتی اوراق بهادار به چه صورت است؟ | سایت آموزش بورس ایران
توقف نماد
  1. خانه
  2. آموزش بورس
  3. توقف نمادهای معاملاتی اوراق بهادار به چه صورت است؟
آموزش بورس

توقف نمادهای معاملاتی اوراق بهادار به چه صورت است؟

توقف نمادهای معاملاتی اوراق بهادار به چه صورت است؟ بخش های اصلی Toggle توقف نمادهای معاملاتی اوراق بهادار به چه صورت است؟پادکست توقف نمادهای معاملاتی اوراق بهادارتعلیق نماد معاملاتی به چه دلیل است؟وضعیت نمادهای معاملاتی در بورس و فرابورستوقف نماد به علت نوسانات شدید قیمتیتوقف نماد به علت نوسانات ۲۰…
آموزش بورس
مشاوره بورس
پیش بینی بازار

توقف نمادهای معاملاتی اوراق بهادار به چه صورت است؟

در تحلیل بنیادی بورس به طور کلی می توان گفت در یک شرکت در بورس زمانی نماد آن متوقف می شود که رویدادی حائز اهمیت در خصوص آن شرکت رخ دهد. به طوری که این رویداد بتواند موجب افزایش و کاهش قیمت در بازار بورس شود.

پادکست توقف نمادهای معاملاتی اوراق بهادار

در برخی مواقع معاملات بعضی از شرکت ها در بورس به طور موقتی متوقف می شود که در این صورت در اصطلاح می گویند که نماد یک شرکت متوقف شده است.

برای مثال: قبل از برگزاری مجامع سالیانه شرکت نماد آن متوقف می شود ٬ چرا که در این مجمع عمومی سالیانه سود تمام سهامداران مشخص می شود و این موضوع می تواند از موضوعات تاثیر گذار بر قیمت سهام باشد و تاثیر فوق العاده ای بر آن بگذارد.

در واقع توقف نماد در چنین مواقعی به سرمایه گذاران این اجازه را می دهد تا بعد از انتشار اطلاعات روشن و کامل از وضعیت شرکت در یک شرایط عادلانه و یکسان در خصوص خرید و فروش و یا نگهداری آن سهم تصمیم گیری کنند.

این موضوع به گونه ای دیگر برای مجامع فوق العاده شرکت ها نیز همین گونه صدق می کند.

حتما بخوانید
بررسی اجمالی آموزش بورس

امکان ریسک توقف معاملات در هر بازاری وجود دارد اما احتمال این ریسک ها بستگی به میزان عدم اعتمادی که در فضای باز به چشم می خورد دارد.

طبیعتا یک رابطه معناداری بین نقدشوندگی و شفافیت وجود دارد. چنانچه در بازار اطلاع رسانی و شفافیت وجود داشته باشد دیگر دلیلی برای توقف نمادها و ممنوعیت معاملات در بازار وجود نخواهد داشت.

در صورتی که عدم اطمینان افزایش یابد توقف نمادها و کاهش قدرت نقدشوندگی در بازار نیز افزایش خواهد یافت.

تعلیق نماد معاملاتی

تعلیق نماد معاملاتی به چه دلیل است؟

در موارد زیر تحلیل بنیادی بورس نماد معاملاتی را به تعلیق در می آورد:

عدم اظهار نظر یا اظهار نظر مردود سازمان حسابرسی و یا بازرس در خصوص صورت های مالی شرکت.

در صورتی که نماد معاملاتی به حالت تعلیق در آمد پذیرش طبق دستورالعمل پذیرش در بازار بورس و اوراق بهادار بورس می باشد.

وضعیت نمادهای معاملاتی در بورس و فرابورس

تمامی شرکت هایی که در بازار بورس فعال هستند یکی از چهار وضعیت زیر را دارا می باشند:

مجاز: در این حالت وضعیت سهام به طور عادی است و خرید و فروش سهم به طور عادی می باشد.

ممنوع: در حالت ممنوع خرید و فروش سهام انجام نخواهد شد و نماد سهم به دلایلی بسته می شود یا بعد از این که قیمت نماد سهام کشف شد سهم در مدت زمان کوتاهی در این وضعیت قرار می گیرد و بعد از آن به واسطه ناظر بازار و با مجاز شدن سهام خرید و فروش آن انجام می شود.

وضعیت نمادهای معاملاتی

مجاز-محفوظ: این حالت هنگامی اتفاق می افتد که سهام بسته بوده و در حال بازگشایی است و سهام قبل از بازگشایی در این وضع قرار می گیرد در این حالت امکان ارسال سفارشات وجود دارد اما چیزی که امکان ندارد خرید و فروش است.

حتما بخوانید
پذیره نویسی در بورس

ممنوع-توقف: می توان گفت حالت ممنوع-توقف مربوط به زمانی است که سهم بسته باشد و تا اطلاع ثانوی که معمولا این بازه بیشتر از یک روز کاری است بسته خواهد ماند.

در اینجا تفاوت ممنوع با ممنوع-توقف در این است که در حالت ممنوع سهم موقتا بسته می ماند و به زودی باز خواهد شد اما در حالت ممنوع- توقف سهام کاملا بسته است و تا اطلاع ثانوی خرید و فروشی انجام نخواهد شد.

توقف نماد به علت نوسانات شدید قیمتی

نوسانات شدید قیمت در بازار بورس به دو دسته تقسیم می شوند: ۲۰درصدی و ۵۰ درصدی

توقف نماد به علت نوسانات ۲۰ درصدی

اگر قیمت پایانی یک سهام در ۵روز کاری متوالی بیشتر از ۲۰ درصد نوسان منفی و یا مثبت را تجربه کند آن سهام و نماد به مدت ۶۰ دقیقه متوقف خواهد شد.

در طی این زمان مشخص شده سهام در وضعیت سفارش گیری قرار خواهد گرفت و بعد از این که زمان ۶۰ دقیقه توقف پایان یافت معاملات به حالت عادی بر خواهد گشت که در این حالت ناشر مجاز به انتشار اطلاعیه شفاف سازی نوسان قیمت می باشد که آن هم در بیشتر مواقع منتشر نخواهد شد.

توقف نماد به علت نوسانات ۵۰ درصدی

اگر قیمت پایانی یک سهام در ۱۵ روز کاری پشت سر هم نوسانات منفی و مثبت را تجربه کند معاملات متوقف خواهد شد. در این حالت ناشر مجاز است که کنفرانس اطلاع رسانی برگزار کند و به سوالاتی که پرسیده می شود پاسخ دهد.

بعد از این که کنفرانس اطلاع رسانی نماد شرکت برگزار شد حداکثر ۲ روز به طول می انجامد تا بعد از توقف با محدودیت دامنه ی نوسان قیمت بازگشایی شود.

حتما بخوانید
معاملات دوطرفه در بازار بورس

دلایل توقف نماد و مدت زمان توقف نماد

برگزاری جلسه هیات مدیره در خصوص افزایش سرمایه(زمان توقف: ۲۴ ساعت قبل)

رعایت نکردن ضوابط  اطلاع رسانی بر طبق مقررات(حداکثر ۷۲ روز متوقف خواهد شد)

برگزاری مجامع عمومی صاحبان سهام یک شرکت( زمان توقف: ۲۴ ساعت قبل)

توقف طولانی مدت نمادها

آیا توقف طولانی مدت نمادها مناسب می باشند؟

طبیعتا توقف طولانی مدت یک سهم نه به نفع شرکت نه سهامدارخرد یا سهامدار عمده حقیقی یا حقوقی نخواهد بود. چرا که باعث افزایش ریسک نقدشوندگی می شود و همچنین پرستیژ شرکت را هم در بین گروه ها و سهامداران بورس تحت تاثیر قرار می دهد.

در واقع توقف طولانی مدت سهام هنگام افزایش سرمایه یا مجمع ها رخ می دهد و گاهی حتی چند هفته و چند ماه ادامه خواهد داشت. شما می توانید برای خرید سهم صورت های مالی و سابقه باز و بسته شدن نماد را بررسی کنید و بعد نسبت به خرید خود اقدام کنید.

به طور کلی سهامی که به مدت زیادی متوقف باشد. اگرچه که از روندهای نزولی شاخص کل در امان است اما در روندهای صعودی نیز شانسی برای افزایش قیمت نخواهد داشت.

نتیجه:

می توان گفت در تحلیل بنیادی بورس توقف طولانی مدت نمادها می تواند ریسک نقدشوندگی سهام را افزایش دهد. همچنین در توقف و بازگشایی نمادها گاهی اوقات استثنا وجود دارد.

همچنین بازگشایی نمادها در بورس دارای قوانین و شرایط خاصی می باشد و بعد از بر طرف شدن موانع و هنگامی که دلیلی برای توقف وجود نداشته باشد پیامی را از ناظر بازار دریافت کرده که باز شدن نماد را خبر می دهد.

برای نوشتن دیدگاه باید وارد بشوید.