شاخص بورس بیانگر چه چیزی است؟ | سایت آموزش بورس ایران
رشد ۶۶ هزار واحدی شاخص بورس
  1. خانه
  2. آموزش بورس
  3. شاخص بورس بیانگر چه چیزی است؟
آموزش بورس

شاخص بورس بیانگر چه چیزی است؟

شاخص بورس بیانگر چه چیزی است؟ بخش های اصلی Toggle شاخص بورس بیانگر چه چیزی است؟شاخص کل بورسشاخص هم ‌وزنشاخص قیمت برای حرفه ای شدن در بورس شاخص آزاد شناورشاخص بازار بورس اول و بورس دومشاخص صنعتشاخص ۵۰ شرکت فعال ‌ترشاخص ۳۰ شرکت بزرگ ‌تر شاخص بورس ایران معیار مهمی است…
آموزش بورس
مشاوره بورس
پیش بینی بازار

شاخص بورس بیانگر چه چیزی است؟

شاخص بورس ایران معیار مهمی است که با بررسی و تحلیل آن‌، می‌ توان وضعیت گذشته و حال بورس را از جنبه ‌های مختلف، ارزیابی و حتی با کمک روش ‌های نموداری روند آینده بورس را پیش ‌بینی کرد. شاخص بورس عددی است که بیانگر وضعیت کلی بورس و روند رشد و یا افت این بازار می باشد.

در بورس فقط یک شاخص وجود ندارد بلکه چند شاخص مختلف هستند که هر کدام از آن ها وضعیت بورس را از جنبه خاصی به شما نشان می دهد و محاسبه هر کدام از این شاخص ها از طریق فرمول متفاوتی صورت می گیرد.

شاخص بورس ایران

شاخص کل بورس

به این شاخص، شاخص قیمت و بازده نقدی نیز می ‌گویند، که بیان کننده سطح عمومی قیمت ‌ها و سود نقدی سهام شرکت ‌های پذیرفته شده در بورس است. در واقع این شاخص بیان‌ کننده میانگین بازدهی سرمایه‌ گذاران در بورس می باشد.

دقت داشته باشید که افزایش شاخص کل بورس، نشان ‌دهنده سودآوری همه شرکت‌ ها در بورس نیست زیرا شاخص نشان ‌دهنده میانگین بازدهی کل شرکت‌ ها است.

شاخص هم ‌وزن

یکی دیگر از انواع شاخص بورس ، شاخص هم‌ وزن می باشد که اندازه شرکت ‌ها در محاسبه آن تاثیری ندارد و وزن همه شرکت ‌ها یکسان در نظر گرفته می‌ شود. اگر شاخص کل بر مبنای هم‌ وزن محاسبه شود، معاملات این دو سهم در بازار تاثیر یکسانی روی شاخص هم ‌وزن دارد.

حتما بخوانید
اوراق مشارکت

سرمایه‌ گذاران در کنار بررسی شاخص کل بورس، باید شاخص هم‌ وزن را هم مورد بررسی قرار دهند. زیرا شاخص هم ‌وزن بهتر می‌ تواند وضعیت بازار سرمایه را نشان دهد.

شاخص قیمت

شاخص قیمت

شاخص قیمت در بورس، بیانگر سطح عمومی قیمت سهام شرکت ‌های پذیرفته شده در بورس است. شاخص کل علاوه بر افزایش قیمت سهام، سود نقدی آن ها را نیز در محاسبه لحاظ می ‌کند، ولی در شاخص قیمت، سود نقدی لحاظ نمی ‌شود و صرفا تغییرات قیمت سهام، مبنای محاسبه قرار می ‌گیرد.

برای حرفه ای شدن در بورس 

 مطلب مربوط به  شاخص بورس چیست؟ را هم


مطالعه کنید

البته این شاخص نیز میانگین است و نشان‌ دهنده بالا رفتن دسته ‌جمعی نمادها نیست. ممکن است قیمت سهام شرکت ‌های کوچک بازار افزایش و شرکت ‌های بزرگتر کاهش داشته و در نتیجه شاخص قیمت منفی شود.

شاخص آزاد شناور

یک مورد دیگر از انواع شاخص بورس ، شاخص آزاد شناور است که شاخص قیمت را بر مبنای تعداد سهام شناور موجود در بازار نشان می ‌دهد و هدف از انتشار آن، تحلیل رفتار بخشی از بازار است که نقد شوندگی بیشتری دارد زیرا در بررسی این شاخص، فقط ارزش سهامی که در اختیار سرمایه‌ گذاران قرار دارد و همواره در حال معامله است محاسبه می‌ شود و آن بخش از سهام که در اختیار سهام داران عمده است و قابلیت خرید و فروش ندارد محاسبه نمی‌ شود.

شاخص بازار بورس اول و بورس دوم

به طور کلی شرکت‌ هایی که وارد بازار اول بورس می‌ شوند به لحاظ سرمایه، وضعیت سودآوری و همچنین درصد سهام شناور آزاد در وضعیت مناسب‌ تری قرار دارند و شرکت ‌هایی که از نظر این معیارها در شرایط پایین ‌تری قرار دارند در بازار دوم بورس پذیرش می‌ شوند.

حتما بخوانید
معاملات بلوکی چیست؟

پس شاخص بازار اول بیانگر سطح عمومی قیمت سهام شرکت ‌هایی است که در بازار اول بورس پذیرش شده ‌اند و شاخص بازار دوم نیز بیانگر سطح عمومی قیمت ‌هایی است که در بازار دوم بورس پذیرش شده‌ اند.

شاخص هموزن

شاخص صنعت

این شاخص فقط به شرکت ‌های صنعتی مانند فلزات اساسی، پتروشیمی‌ و خودرو سازی‌ ها توجه دارد. این شاخص بیشتر از فعالان بازار سرمایه برای سیاست‌ گذارها اهمیت دارد.

شاخص ۵۰ شرکت فعال ‌تر

یکی دیگر از شاخص بورس ایران ، ۵۰ شرکت فعال‌ تر است که از ۵۰ شرکت با بیشترین حجم معاملات ساخته می‌ شود. این ۵۰ شرکت، شرکت‌ هایی با بیشترین ضریب نقد شوندگی هستند، زیرا بیش از دیگر سهم ‌ها خرید و فروش می ‌شوند.

شاخص ۳۰ شرکت بزرگ ‌تر

این شاخص فقط نشان ‌دهنده ۳۰ شرکت بزرگ‌ تر است، یعنی شرکت‌ هایی که بیشترین ارزش بازار را دارند.

شاخص بورس ایران ، عملکرد و وضعیت بورس را نشان می دهد، اما مثبت یا منفی بودن شاخص لزوما به معنی مثبت یا منفی بودن کل بورس نیست. بلکه شاخص وضعیت کلی بورس را به شما نشان می دهد.

در خیلی از مواقع ممکن است چند شرکت بزرگ که سرمایه و ارزش بازار زیادی دارند، در حالی که وضعیت بسیاری از شرکت های دیگر متفاوت است، با مثبت یا منفی شدن شان شاخص کل را مثبت یا منفی کنند.

در این مواقع شاخص هم وزن قیمت یا شاخص کل هم وزن می تواند به شکل بهتری وضعیت کلی بازار را به شما نشان دهد، چون در شاخص هم وزن، وزن تمامی شرکت های بورسی مساوی در نظر گرفته می شود و دیگر شرکت های بزرگ نمی توانند شاخص را به واسطه سرمایه زیاد شان تحت تاثیر قرار دهند.

حتما بخوانید
اوراق تسه چیست؟

شاخص‌ ها معمولاً معیارهای رکود یا رونق اقتصادی در بازار سرمایه را مشخص می ‌کنند. به همین علت فعالان بازار سرمایه با بررسی این شاخص ‌ها می ‌توانند به وضعیت کلی بازار اشراف پیدا کرده و حتی تغییرات احتمالی قیمت‌ ها در آینده را پیش ‌بینی کنند.

با شناخت انواع شاخص بورس ایران ، کاربرد و نحوه استفاده از آن ها می توانید در کارتان موفقیت های بیشتری را کسب کنید.

برای نوشتن دیدگاه باید وارد بشوید.