مفاهیم اولیه بورس را بشناسیم | سایت آموزش بورس ایران
نمایشگاه بورس
  1. خانه
  2. آموزش بورس
  3. مفاهیم اولیه بورس را بشناسیم
آموزش بورس

مفاهیم اولیه بورس را بشناسیم

مفاهیم اولیه بورس را بشناسیم بخش های اصلی Toggle مفاهیم اولیه بورس را بشناسیمبازار اولیه و بازار ثانویهکد معاملاتی یا کد بورسیبرای حرفه ای شدن در بورس نماد شرکت های بورسیشاخص کلصندوق های سرمایه گذاری قابل معامله در بورس ETFصندوق های سرمایه گذاری مشترکسبد گردانیاوراق بدهیعرضه اولیهبسته شدن نماد قبل از…
آموزش بورس
مشاوره بورس
پیش بینی بازار

مفاهیم اولیه بورس را بشناسیم

قبل از پرداختن به مفاهیم اولیه بورس باید گفت :بازار بورس و اوراق بهادار تهران امروزه به یکی از بهترین بازارهای مالی برای سرمایه گذاری تبدیل شده است.

به همین دلیل افراد بسیاری تصمیم گرفته اند که سرمایه های خود را وارد این بازار کنند و به سود خوبی دست یابند. بازار بورس نیز همانند هر بازار دیگری دارای اصول و قوانین خاصی است که باید آن ها را اجرا نمود تا بتوان به موفقیت رسید.

بالا بردن اطلاعات در زمینه مفاهیم اولیه بورس می تواند کمک شایانی به سرمایه گذاران کند تا کمتر دچار ضرر و زیان شوند. از این رو ما تصمیم گرفته ایم که در ادامه به معرفی مفاهیم مهم بورس بپردازیم پس تا پایان با ما همراه باشید.

آموزش مفاهیم اولیه بورس

بازار اولیه و بازار ثانویه

یکی از مهم ترین مفاهیم اولیه بورس بازار اولیه و بازار ثانویه است. به بازاری که دارایی برای نخستین بار مورد معامله قرار می گیرد بازار اولیه می گویند. به بیانی دیگر بازار اولیه بازاری است که در آن اوراق بهادار شرکت ها برای اولین بار عرضه می شود.

در بازار اولیه شرکت ها از طریق فروش سهام به مردم در قالب پذیره نویسی سرمایه مورد نیاز خود را تامین می نمایند.

در بازار ثانویه مجددا دارایی های مورد معامله قرار گرفته در بازار اولیه معامله می شود و نماد آن در ایران بورس است. بنابراین همانطور که متوجه شدید بورس یک بازار ثانویه است و شرکتی در آن تاسیس نمی شود بلکه فقط سهام شرکت های پذیرفته شده در آن معامله می شود.

کد معاملاتی یا کد بورسی

پس از آموزش مفاهیم بورس نیاز است که سرمایه گذاران کد بورسی دریافت نمایند تا بتوانند در معاملات بورسی شرکت کنند. کد بورسی در واقع یک کد ثابتی است که هر یک از سهامداران دارند و در زمان خرید و فروش سهام از آن استفاده می نمایند.

حتما بخوانید
بورس انرژی
برای حرفه ای شدن در بورس 

 مطلب مربوط به  صندوق سرمایه گذاری طلا را هم


مطالعه کنید

کد معاملاتی یا بورسی از سه حرف اول نام خانوادگی افراد و یک عدد ثابت تشکیل شده است و شبیه به شماره حساب به منظور نقل و انتقالات بانکی در معاملات عمل می کند. ارائه این کد توسط سازمان بورس و اوراق بهادار به سهامداران به منزله سهولت در معاملات صورت می گیرد.

آموزش مفاهیم بورس

نماد شرکت های بورسی

برای شناسایی راحت شرکت های بورسی و دسته بندی آن ها در بورس از یک سری نماد استفاده می شود. نماد هر شرکت معمولا متشکل از حرف اول گروه صنعتی آن به همراه قسمتی از نام شرکت می باشد.

به عنوان مثال شرکت های گروه فلزات دارای حرف اختصاری “ف” هستند  مانند فاراک و فولاد. همچنین شرکت های گروه خودرویی نماد اختصاری “خ” دارند مانند خپارس و خساپا.

شاخص کل

از اولین مواردی که در آموزش مفاهیم بورس به آن پرداخته می شود شاخص کل است. شاخص بازدهی یا همان شاخص قیمت و بازده نقدی به TEDPIX شهرت دارد. شاخص کل در واقع شاخصی است که به عنوان شاخص بورس تهران همیشه اخبار مربوط به آن اعلام می شود و جز پر کاربرد ترین شاخص ها است.

این شاخص سطح عمومی قیمت و سود سهام شرکت های فعال در بورس را تعیین می کند. تغییرات شاخص کل میانگین بازدهی سرمایه گذاران در بورس را نشان می دهد.

صندوق های سرمایه گذاری قابل معامله در بورس ETF

این صندوق سرمایه گذاری دارای دارایی های متنوعی است و واحدهای آن طی روز مثل سهام در بازار مورد معامله قرار می گیرند. ساختار این بازارها شبیه صندوق های سرمایه گذاری مشترک است و در مواقعی بازار معاملات سهام باز باشد می توانید چندین واحد از یک صندوق ETF خریداری نمایید یا بفروشید.

حتما بخوانید
بایدها و نبایدهای سبدگردانی

در واقع شما با خرید واحد های این صندوق  پول تان را در یک صندوق سرمایه گذاری کرده اید که از طریق یک تیم مدیریت حرفه ای در تلاش است تا با تشکیل پرتفویی از سهام و انواع اوراق بهادار سود کسب نماید.

مفاهیم بورس ایران

صندوق های سرمایه گذاری مشترک

در آموزش مفاهیم بورس به صندوق های سرمایه گذاری مشترک نیز اشاره می شود. این صندوق ها برای سرمایه گذاران تازه کارشرایطی را فراهم نموده که با سود دهی بیشتر و ریسک کمتر همراه است.

هدف از راه اندازی صندوق های سرمایه گذاری مشترک جمع آوری پول های کوچک و سرمایه گذاری نمودن آن ها توسط گروهی ازمدیران حرفه ای است و می تواند مکان بسیار مناسبی برای سرمایه گذاری باشد.

سبد گردانی

قطعا اگر مفاهیم اولیه بورس را در اینترنت جستجو کرده باشید اصطلاح سبد گردانی را مشاهده کرده اید. سبد گردانی به معنی چیدمان صحیح دارایی ها در قالب یک سبد مشخص می باشد.

مالیکت این سبد به طور کامل به سرمایه گذار تعلق دارد و زمان خرید و فروش دارایی ها و مقدار آن ها توسط سبد گردان تعیین می گردد.

هر چند که سبد گردانی در جهان قدمتی بیش از نیم قرن دارد اما در ایران مدت کوتاهی است مورد توجه قرار گرفته است. به عبارتی دیگر سبد گردانی یک فرآیند است که در آن فرد حرفه ای در امر سرمایه گذاری به کمک تیمی از برترین تحلیل گران و با توجه به میزان سرمایه هر سرمایه گذار و سطح ریسک پذیری که دارد سبدی تشکیل می دهد که متشکل از سهام، اوراق مشارکت و سکه طلا می باشد و سبد گردان دائما به آن نظارت دارد و مدیریت می کند.

اوراق بدهی

اوراق بدهی نوعی ابزار بدهی است و مشابه اوراق قرضه دولتی و شرکتی می باشد. این اوراق بر اساس شرایط معینی بین دو طرف مورد معامله قرار می گیرد.

به عبارتی دیگر می توان گفت اوراق بدهی اسنادی هستند که بر اساس آن ها شرکت انتشار دهنده متعهد می گردد  که در زمان های تعیین شده ای مبالغ مشخصی را به دارنده پرداخت  نماید و پس از آن با فرا رسیدن زمان سر رسید اصل مبلغ را باز پرداخت کند.

حتما بخوانید
تابلو خوانی در بازار بورس

لازم به ذکر است که دارنده اوراق بهادار هیچگونه مالکیتی در شرکت نخواهد داشت  و تنها به عنوان بستانکار می تواند اصل و بهره را دریافت نماید. افرادی که اوراق بهادار را می خرند در اصل به شرکت های بزرگ وام می دهند و به این ترتیب سود ثابتی را به دست می آورند.

مفاهیم اولیه بورس

عرضه اولیه

عرضه اولیه در واقع زمانی است که برای نخستین بارسهام یک شرکت خصوصی به عموم مردم عرضه می گردد. شرکت های کوچک و نوپا که به دنبال سرمایه برای توسعه فعالیت های خود هستند و همچنین شرکت های بزرگ خصوصی که قصد دارند به سهامی عام تبدیل شوند اقدام به ارائه عرضه اولیه می کنند.

عرضه اولیه برای شرکت های بورسی دارای مزایای بسیاری است که از جمله آن می توان به  دستیابی ارزان تر به سرمایه، شفافیت اطلاعاتی و معافیت معاملاتی، افزایش سرمایه و .. اشاره نمود.

البته این کار دارای معایبی نیز می باشد که شامل هزینه های حقوقی و بازار یابی عرضه اولیه، الزام به افشا اطلاعات مالی، کاهش کنترل و افزایش ریسک دعاوی حقوقی و … می شود.

بسته شدن نماد

در صورتی که هر گونه تغییری بخواهد در شرکت انجام شود مثل تغییر محل، ترکیب اعضا هیئت مدیره، تعدیل EPS فقط زمانی می تواند انجام شود که نماد معاملاتی شرکت بسته باشد.

در چنین شرایطی تا زمانی که تکلیف این موارد تعیین نشود معاملات این سهام تعطیل می گردد و نماد آن در تابلو بورس در حالت توقف در می آید که هیچ سرمایه گذاری نمی تواند آن سهام را مورد معامله قرار دهد. هنگام تعیین شدن موارد فوق قیمت جدید سهام مجددا به تابلو بورس راه می یابد وبه اصطلاح نماد بازگشایی می گردد.

برای نوشتن دیدگاه باید وارد بشوید.