سرمایه در گردش چیست؟ | سایت آموزش بورس ایران
امین آشنا ایرانیان
  1. خانه
  2. آموزش بورس
  3. سرمایه در گردش چیست؟
آموزش بورس

سرمایه در گردش چیست؟

سرمایه در گردش چیست؟ بخش های اصلی Toggle سرمایه در گردش چیست؟منظور از نسبت سرمایه ‌در‌ گردش چیست؟مدیریت سرمایه در گردش یعنی چه؟این نوع سرمایه به چه صورت محاسبه می شود؟سرمایه در گردش مثبت چیست؟سرمایه در گردش ناخالص چیست؟ سرمایه در گردش از شاخص ‌های مالی است، که با کسر…
آموزش بورس
مشاوره بورس
پیش بینی بازار

سرمایه در گردش چیست؟

سرمایه در گردش از شاخص ‌های مالی است، که با کسر کردن بدهی‌ های جاری یک شرکت از دارایی ‌های جاری محاسبه می ‌شود و اغلب نقدینگی عملیاتی را در اختیار شرکت ‌ها، سازمان ‌ها یا نهادهای دولتی قرار می ‌دهد.

این سرمایه مجموعه مبالغی است، که در دارایی ‌های جاری یک شرکت سرمایه‌ گذاری می ‌شود و مدیریت آن عبارت است از تعیین حجم و ترکیب منابع و مصارف سرمایه در گردش، به ‌نحوی که دارایی های سهام ‌داران در طول زمان همواره افزایش یابد.

شرکت‌ ها نیز می‌ توانند با به ‌کارگیری استراتژی ‌های گوناگون در رابطه با مدیریت این سرمایه، میزان نقدینگی شرکت را تحت تأثیر قرار دهند.

سرمایه در گردش خالص

منظور از نسبت سرمایه ‌در‌ گردش چیست؟

نسبت سرمایه ‌در گردش مشخص می‌ کند که آیا شرکت، دارایی ‌های جاری و نقد شونده کافی برای پوشش بدهی ‌های کوتاه مدّت را دارد یا ندارد.

این نسبت کمتر از یک، نشان ‌دهنده سرمایه است و میزان بدهی ‌های جاری شرکت بیشتر از داشته های آن می باشد و سرمایه گذاری در این شرکت ممکن است پرخطر باشد.

مدیریت سرمایه در گردش یعنی چه؟

این مدیریت، عبارت است از تعیین حجم و ترکیب منابع و مصارف سرمایه ها در گردش، به نحوی که ثروت سهام‌ داران افزایش یابد. شرکت ‌ها می ‌توانند با به‌ کارگیری استراتژی‌ های گوناگون، در رابطه با مدیریت این سرمایه، میزان نقدینگی شرکت را تحت تاثیر قرار دهند و این استراتژی ‌ها را میزان ریسک و بازده آن ها، مشخص می ‌کند.

حتما بخوانید
تحلیل صورت‌های مالی

این نوع سرمایه به چه صورت محاسبه می شود؟

سرمایه در گردش خالص = بدهی های جاری – دارایی های جاری

این سرمایه نشانه بهره وری عملیاتی شرکت است. دارایی که به‌ عنوان موجودی کالا در ترازنامه شرکت گزارش شده یا پولی که شرکت از مشتریان و خریداران خود طلبکار است، نمی ‌تواند برای پرداخت تعهدات شرکت مورد استفاده قرار گیرد.

پس اگر شرکتی بهره وری خوبی نداشته باشد، این بهره وری پایین خود را به‌ صورت افزایش در سرمایه نشان خواهد داد.

این موضوع را می ‌توان با مقایسه سرمایه شرکت از دوره ‌ای به دوره دیگر مقایسه کرد. توجه داشته باشید که بهره وری پایین ممکن است به مشکلات اساسی در عملیات شرکت اشاره داشته باشد.

سرمایه در گردش مثبت چیست؟

این نوع از سرمایه به‌ این معنا است که شرکت می‌ تواند بدهی ‌های کوتاه‌ مدت خود را در اسرع‌ وقت بپردازد. سرمایه گردش منفی نیز حاکی از ناتوانی شرکت در پرداخت دیون کوتاه‌ مدت است.

کارشناسان همواره به کاهش سرمایه ها در گردش شرکت حساس ‌اند، زیرا این اتفاق نشان‌ دهنده آن است که بدهی ‌ها و هزینه‌ های شرکت در حال افزایش می باشد و شرکت سخت در تلاش برای حفظ یا افزایش میزان فروش است.

همچنین صورت ‌حساب‌ ها سریع پرداخت نمی ‌شود یا حساب‌ های بستان کاری شرکت به ‌کندی دریافت می‌ شود. این در حالی است که افزایش میزان سرمایه های در گردش شرکت نشانه‌ مثبتی محسوب می ‌شود و درست برعکس تمام موارد ذکر شده را نشان می ‌دهد.

سرمایه در گردش مثبت

سرمایه در گردش ناخالص چیست؟

این سرمایه نشان دهنده مجموع کل دارایی های جاری یک شرکت می باشد، در حالی که در سرمایه در گردش خالص ٬ دارایی های جاری بیش از بدهی های جاری است. سرمایه ناخالص، فقط سرمایه ای را که یک شرکت در دارایی های جاری سرمایه گذاری کرده است را نشان می دهد.

حتما بخوانید
نماد شرکت های بورسی

مسئولیت های شرکت را در نظر نمی گیرد و به همین دلیل یک شاخص واقعی از سلامت مالی یک شرکت نیست. ناگفته نماند که یک شرکت می تواند خیلی سودآور باشد ولی به این معنی نیست که وجه نقد عملیاتی از همان چرخه عملیاتی به دست آید.

سرمایه در گردش ، معیاری مرسوم در ارزیابی جریان مالی و بهره‌ وری و سلامت کلی کسب ‌و ‌کار به ‌حساب می آید، زیرا در آن، وجه نقد شرکت، حساب ‌های دریافتنی، حساب‌ های پرداختنی، میزان بدهی سالانه و دیگر حساب ‌های کوتاه‌ مدت نهفته است. اگر این سرمایه ضعیف شود شرکت به سختی می تواند شکوفا بمانده و به فعالیت خود ادامه دهد.

نبود سرمایه کافی نیز به عنوان یک علت اصلی ورشکستگی واحدهای تجاری کوچک در بسیاری از کشورهای در حال توسعه و پیشرفته قلمداد می شود. همچنین این سرمایه به‌ معنای فعالیت ‌های شرکت، مدیریت خلاقانه، مدیریت بدهی، درآمد و پرداخت به تأمین ‌کنندگان نیز می باشد.

برای نوشتن دیدگاه باید وارد بشوید.