بررسی مفهوم و تعریف شاخص و انواع آن | سایت آموزش بورس ایران شاخص بورس چیست
مفهوم انواع شاخص بورس
  1. خانه
  2. آموزش بورس
  3. بررسی مفهوم و تعریف شاخص و انواع آن
آموزش بورس

بررسی مفهوم و تعریف شاخص و انواع آن

بررسی مفهوم و تعریف شاخص و انواع آن بخش های اصلی Toggle بررسی مفهوم و تعریف شاخص و انواع آنپادکست بررسی مفهوم و تعریف شاخصشاخص چیست؟نحوه محاسبه شاخص:انواع شاخص‌ بورس چیست؟بورس چیست؟تعریف شاخص بورسانواع شاخص های بورسشاخص کل قیمتشاخص بازده نقدیشاخص هم وزنشاخص صنعت و شاخص مالیشاخص قیمت و بازده…
آموزش بورس
مشاوره بورس
پیش بینی بازار

بررسی مفهوم و تعریف شاخص و انواع آن

هدف از ارائه این مطلب بررسی مفهوم  و تعریف شاخص و انواع آن می باشد. 

این اطلاعات می‌تواند برای سنجش عملکرد سهام و صندوق‌های سرمایه‌گذاری مورد استفاده قرار گیرد و حتی تغییرات احتمالی قیمت‌ها را در آینده به ما نشان دهد.

پادکست بررسی مفهوم و تعریف شاخص

شاخص چیست؟

کلمه شاخص (Index)، به معنای نمودار یا نشان دهنده می باشد.

شاخص ابزاری برای اندازه گیری و مقایسه پدیده هایی است که دارای ماهیت مشخصی هستند و بر  مبنای آن می توان، تغییرات ایجاد شده در متغیرهای معینی را در طول یک دوره، بررسی نمود.

یکی از ابزارهای اساسی در ارزیابی بازار سرمایه، بررسی شاخص‌های مختلف از جمله شاخص بورس است.

سهامداران نیازمند استفاده از این شاخص‌ها  هستند تا بدین روش بتوانند به اطلاعات عمومی قیمت یا بازدهی در بین شرکت‌های بورس دست پیدا کنند.

به عبارتی می توان گفت،شاخص عددی است که با استفاده از آن می‌توانیم تغییرات ایجاد شده در یک یا چند متغیر را در طول یک دوره زمانی مشخص مشاهده کنیم. شاخص بورس بیانگر وضعیت کلی بورس و روند رکود و رشد بازار سرمایه می باشد.

به بیان دیگر، فعالان بازار سرمایه از این رو می‌توانند وضعیت کلی بازار را مورد ارزیابی قرار دهند و حتی تغییرات احتمالی قیمت‌ها را در آینده دنبال کنند و همچنین سهامداران می‌توانند از طریق شاخص‌ها به مقایسه تغییرات یک پدیده در دو زمان متفاوت تسلط داشته باشند.

نحوه محاسبه شاخص:

برای محاسبه شاخص، یک سال را به عنوان سال مبنا یا پایه فرض کرده و پس از تقسیم ارزش جاری، بر ارزش مبنا (ارزش سال پایه)، آن را در عدد ۱۰۰ ضرب می کنیم. عدد بدست آمده، شاخص آن گروه یا دسته مورد نظر را به ما نشان می دهد.

در هر بازار بورس اوراق بهادار می توان بنا بر احتیاج و کارایی، شاخص های زیادی را تعریف و محاسبه نمود.

انواع شاخص‌ بورس چیست؟

در بازار بورس اوراق بهادار تهران شاخص های مختلفی وجود دارد که سهامداران از آنها برای سرمایه گذاری و خرید و فروش سهام استفاده می‌کنند. این شاخص ها عبارتند از:

حتما بخوانید
انواع صندوق‌های قابل‌ معامله در بورس (ETF)

شاخص کل قیمت – شاخص هم وزن – شاخص بازده نقدی – شاخص قیمت و بازده نقدی – شاخص صنعت و شاخص مالی – شاخص سهام آزاد شناور – شاخص بازار اول و بازار دوم – شاخص ۵۰ شرکت برتر – شاخص ۳۰ شرکت بزرگ

هریک از شاخص‌ها با توجه به پارامتر مورد بررسی به شاخص قیمت و شاخص بازدهی تقسیم می‌شوند و معنا و مفهومی را در بر دارند که براساس متغییر‌های مورد نظر قابل تفکیک می باشند.

به‌ عنوان مثال:شاخص کل تمامی شرکت‌های بورس ، شاخص صنعت تنها شرکت‌های تولیدی و شاخص مالی شرکت‌های گروه خدمات مالی و سرمایه‌گذاری را شامل می‌شود.

اگر بخواهیم توضیح کاملتری از شاخص در بورس داشته باشیم ٬ بهتر است مطلب زیر را هم دقیقا مطالعه نمایید:

شاخص های بورس یکی از اصطلاحاتی است که در بازار بورس به وفور مورد استفاده قرار می گیرد و از آن صحبت می شود.

این شاخص ها برای افرادی که در بورس سرمایه گذاری کرده اند بسیار اهمیت دارد و بر اساس تغییرات شاخص بورس می توانند تصمیم گیری نمایند که چه معاملات خرید و فروشی را انجام دهند. اگر می خواهید با شاخص بورس بیشتر آشنا شوید تا پایان با ما همراه باشید.

شاخص بورس

بورس چیست؟

برای درک بهتر مفهوم شاخص بورس نیاز است که ابتدا اطلاعاتی در مورد بازار بورس داشته باشید.

بورس در واقع بازاری است که در آن مبادله میان خریداران و فروشندگان صورت می گیرد. در این بازار آنچه که مورد خرید و فروش قرار می گیرد سهام شرکت های مختلف است.

شاخص به معنی نماگر و بیانگر می باشد و تغییرات یک متغییر را در یک بازه زمانی خاص نشان می دهد.

بنابراین با بررسی شاخص ها به راحتی می توان متوجه شد که هر متغیر چه میزان نوساناتی داشته است. از این رو شاخص های بورس بسیار اهمیت دارند. 

تعریف شاخص بورس

شاخص بورس در واقع عددی است که تعیین کننده میزان رشد و یا افت بازار بورس و به طور کلی شرایط این بازار می باشد.

البته بورس دارای شاخص های متفاوتی است که هر یک از جنبه ای خاص سهام های بورسی و وضعیت آن ها را مورد بررسی قرار می دهند.

هر شاخصی به روش خاصی اندازه گیری می شود و مقایسه شاخص ها معمولا بر اساس تغییرات آن ها با توجه به روز یا ماه صورت می گیرد و عدد شاخص ها معیار مناسبی برای مقایسه آن ها نیست.

حتما بخوانید
نحوه خرید و فروش آنلاین سهام در بازار بورس ایران

انواع شاخص بورس

انواع شاخص های بورس

بازار بورس و بورس اوراق بهادار تهران دارای شاخص های مختلفی است که سرمایه گذاران با بررسی آن ها به خرید و فروش سهام می پردازند.

از جمله انواع شاخص بورس می توان به موارد زیر اشاره نمود.

شاخص کل قیمت

این شاخص یکی از مهم ترین شاخص های بورسی است که به آن شاخص کل می گویند.

شاخص کل تغییرات سطح عمومی قیمت ها را در کل بازار مشخص می کند و میانگین افزایش یا کاهش قیمت انواع سهام موجود در بازار را نشان می دهد. البته این شاخص مقدار سود نقدی پرداختی به سهامداران را نشان نمی دهد.

شاخص کل به عوامل مختلفی وابسته است که از جمله آن ها می توان به میزان بزرگی شرکت ها و تعداد سهام و سرمایه آن ها اشاره نمود.

به عبارتی شرکت های بزرگی که سهام های آن ها بیشتر مورد معامله قرار می گیرد دارای اثر گذاری بیشتری در مقایسه با شرکت های کوچک هستند و شاخص کل نشان دهنده میزان تغییرات قیمت و سود سهام شرکت های بزرگ و فعال می باشد.

شاخص بازده نقدی

این شاخص نشان دهنده میانگین بازدهی حاصل از پرداخت سود نقدی شرکت های بورسی به سهامداران می باشد. بنابراین شرکت ها در صورتی که شاخص سود نقدی افزایش یابد به صورت سالیانه سود نقدی بیشتری را بین سهامداران خود تقدیم می نمایند.

شاخص هم وزن

از دیگر انواع شاخص بورس می توان به شاخص هم وزن اشاره نمود. در تعیین این شاخص تمامی شرکت های بورسی کوچک و بزرگ در نظر گرفته می شوند و شاخص هم وزن بر اساس سهامی آن ها مشخص می شود.

هنگامی که این شاخص مثبت باشد نشان دهنده آن است که بیش از نیمی از شرکت های بازار بورس بازدهی رو به رشدی داشته اند.

در شاخص کل حتی اگر بیشتر شرکت ها دارای بازدهی منفی باشند اما فقط چند شرکت بزرگ بازدهی مثبتی داشته باشند شاخص کل مثبت می شود اما در شاخص هم وزن تنها بازدهی تمامی شرکت ها در نظر گرفته می شود و سرمایه آن ها نقشی در تعیین شاخص ندارد.

شاخص صنعت و شاخص مالی

تمامی شرکت هایی که در بورس فعال هستند در دو گروه صنعتی و مالی قرار می گیرند. ازجمله شرکت های بخش صنعتی و تولیدی می توان به پتروشیمی، مخابرات و سیمان اشاره نمود.

شاخص صنعت تغییراتی که در قیمت سهام شرکت های صنعتی فعال رخ می می دهد را تعیین می کند. از شرکت ها و موسسات بخش مالی نیز می توان به بیمه، بانک ها و شرکت های سرمایه گذاری اشاره کرد که شاخص مالی تغییرات صورت گرفته در قیمت سهام آن ها را نشان می دهد. 

حتما بخوانید
بهترین زمان معامله در بازار سرمایه

شاخص قیمت و بازده نقدی

شاخص قیمت ها از مهم ترین انواع شاخص بورس هستند و افرادی که قصد دارند به صورت کوتاه مدت در بازار بورس سرمایه گذاری نمایند باید به این سهام توجه ویژه ای داشته باشند.

به عبارتی دیگر در سودهای کوتاه مدت شاخص قیمت از شاخص کل از اهمیت بیشتری برخوردار است.

در رسانه ها از شاخص قیمت و بازده نقدی به عنوان شاخص کل بورس تهران یاد می کنند. این شاخص در بین سرمایه گذاران بسیار پر کاربرد است و سطح عمومی قیمت و سهام های بورسی را نشان می دهد.

شاخص کل بورس

شاخص سهام آزاد شناور

منظور از سهام آزاد شناور سهام هایی است که صاحبان آن ها نمی خواهند در مدیریت شرکت نقشی داشته باشند و معاملات آن سهم را تنها به منظور خرید و فروش انجام داده اند. این سهام ها قابلیت نقد شوندگی بسیار بالایی دارند.

نحوه محاسبه شاخص سهام آزاد شناور و شاخص کل مشابه یکدیگر می باشد.

تنها تفاوت آن ها این است که در محاسبه شاخص سهام آزاد شناور درصد سهام آزاد شناور شرکت ها در نظر گرفته می شود و میزان قیمت و سود این سهام ها را در بازار بورس تعیین می کند.

شرکت هایی که دارای سرمایه بیشتر و همچنین سهام شناور آزاد بالاتری داشته باشند تاثیر گذاری بیشتری بر این شاخص خواهند داشت. 

شاخص بازار اول و بازار دوم

تمامی شرکت هایی که در بازار بورس اوراق بهادار تهران عضو هستند و دارای فعالیت می باشند با توجه به معیارها و شاخص هایی در دو گروه قرار می گیرند.

از جمله معیارهایی که برای تفکیک و دسته بندی این شرکت ها مورد استفاده قرار می گیرد می توان به میزان سرمایه، تعداد سهامداران، میزان سهامی که سهامداران حقیقی به خرید و فروش آن در بازار می پردازند، وضعیت سود آوری و … اشاره نمود.

این معیارها موجب می شود که شرکت ها در دو گروه بازار شرکت های بزرگ و بازار شرکت های کوچک قرار گیرند.

شرکت هایی که میزان سرمایه بیشتری داشته باشند واز اکثریت معیارهای ذکر شده برخوردار باشند در بازار اول و سایر شرکت ها در بازار دوم قرار می گیرند.

برای نوشتن دیدگاه باید وارد بشوید.