۷ راز مدیریت سرمایه و ریسک در بازار بورس | جلوگیری از ضرر در تجارت الکترونیک سهام
مدیریت سرمایه
  1. خانه
  2. آموزش بورس
  3. مدیریت سرمایه و ریسک در بازار بورس
آموزش بورس

مدیریت سرمایه و ریسک در بازار بورس

مدیریت سرمایه و ریسک در بازار بورس بخش های اصلی Toggle مدیریت سرمایه و ریسک در بازار بورسمدیریت سرمایه چیست؟چگونه سرمایه خود را مدیریت کنیم؟سطل امنیتسطل رشدسطل رویاسطل رویا، حساب بانکی شماست!سه نکته مهم در استراتژی مدیریت سرمایهنکته اول: مدیریت سرمایه – ریسک بزرگی را به همراه دارد.نکته دوم: چند معامله باز شده…
آموزش بورس
مشاوره بورس
پیش بینی بازار

مدیریت سرمایه و ریسک در بازار بورس

بخش های اصلی

در بحث مدیریت سرمایه هر شخص باید هر سرمایه ای که داشته باشد با توجه به شرایط و عوامل مختلف، سرمایه خود را در چند قسمت سرمایه گذاری کند.
چه بهتر اینکه شخص به مدیریت سرمایه مسلط باشد؛همچنین بداند چرا باید سرمایه خود را به چند قسمت تقسیم کند و آن‌ها را در جاهای مختلف سرمایه گذاری نماید.
در این مقاله به شما خواهیم گفت که چرا و چگونه  بهترین سرمایه گذاری را انجام دهید و سرمایه خود را در سه سطل مجزا سرمایه گذاری کنید.

مدیریت سرمایه چیست؟

مدیریت سرمایه امری کاملا شخصی است و با توجه به شخصیت، روحیات و اهداف شخص می‌تواند متفاوت باشد.

این امر شدیدا به خود شناسی نیازمند است . اینکه او در چه سنی قرار دارد و چه زمانی به چه چیزی می‌خواهد برسد، امری کاملا ضروری در تعیین اهداف سرمایه گذاری های اوست.

مدیریت سرمایه، علمی است که نه تنها به بقای سرمایه شما کمک خواهد کرد.

بلکه اگر به نحو درست مدیریت شود قطعا باعث افزایش سرمایه شما خواهد شد. پس هر شخصی بایستی سرمایه خود را در جهت درست مدیریت نماید که با توجه به مدل‌های سرمایه گذاری شخص، بازدهی سرمایه او می‌تواند متفاوت باشد.

اولویت اصلی مدیریت سرمایه با بقای سرمایه است. سپس کسب سود از محل سرمایه گذاری که چنانچه شخصی به این اولویت توجهی نداشته باشد و در اجرای این اولویت کوتاهی نماید باعث ضرر رساندن به سرمایه خود خواهد شد.

قسمت قابل توجهی از سرمایه خود را از دست خواهد داد. در این راستا روشی از سرمایه گذاری را به شما خواهیم گفت، که بتوانید با به حداقل رساندن خطر از دست دادن سرمایه و با توجه به هدف و شخصیت خود بهترین سودآوری از سرمایه خود را داشته باشید.

چگونه سرمایه خود را مدیریت کنیم؟

فرض کنید قرار است سرمایه خود را در درون سطل های مختلفی قرار دهید. برای این کار شما نیاز به ۳ سطل مجزا خواهید داشت:

  • سطل امنیت

  • سطل رشد

  • سطل رویا

در واقع سرمایه ای را که در سطل امنیت قرار می‌دهید؛ به سرمایه گذاری هایی اطلاق می‌شود که سود کمی دارند ولی امنیت سرمایه گذاری تان بیشتر است. همانند سرمایه گذاری روی ملک، سپرده های بانکی، طلا و از این قبیل سرمایه گذاری ها.

سرمایه ای را که در سطل رشد قرار می‌دهید می‌توان به سرمایه گذاری گفت که ریسک بیشتری دارند و به تبع آن می‌تواند سود بیشتری را نصیب تان کند همانند شروع یه کسب و کار، خرید سهام و این قبیل کارها.

اگر شما شخصی کاملا ریسک پذیر هستید و می‌توانید ریسک های بالایی را انجام دهید؛ بایستی بیشتر سرمایه خود را در سطل رشد قرار داده و باقیمانده سرمایه خود را در سطل امنیت خود بگذارید.

به عنوان مثال یک شخصی که در جوانی قرار دارد از قدرت ریسک پذیری بالایی برخوردار است. پس او می‌تواند ۷۰ درصد سرمایه‌اش را در سطل رشد و ۳۰ درصد آن را در سطل امنیت خود قرار دهد.

چنانچه شخصت شما ریسک های بالا را نمی‌پذیرد و ریسک های پایین با روحیات شما سازگار تر است؛ بایستی بیشتر سرمایه خود را در سطل امنیت قرار داده و باقیمانده سرمایه خود را در سطل رشد قرار دهید.

به عنوان مثال شخصی که در سن پیری به سر می‌برد قدرت ریسک کمتری دارد و می‌تواند ۷۰ درصد سرمایه اش را در سطل امنیت و ۳۰ درصد آن را در سطل رشد قرار دهد. اگر شخصی میانه رو هستید می‌توانید سرمایه خود را به طور مساوی در درون سطل رشد و امنیت خود قرار دهید.

حتما بخوانید
شرکت کارگزاری (Stock Brokerage Firm)

زمانی که به این شکل سرمایه گذاری می‌کنید؛ چنانچه سرمایه درون سطل رشد خود را از دست دهید و سطل رشد شما زمین بخورد، به هیچ وجه خودتان زمین نخواهید خورد و برای ادامه مسیر از سرمایه سطل امنیت استفاده خواهید کرد.

سطل رویا، حساب بانکی شماست!

شما سرمایه خود را با توجه به شرایط‌تان در سطل رشد و امنیت قرار داده‌اید. سرمایه ای که در سطل رشد قرار دارد اگر به سودآوری برسد، در یک مقطع زمانی که شما آن را تعیین کرده‌اید سود حاصل از آن را مشخص می‌کنید و یک سوم آن را در درون سطل رویا می‌ریزید.

سطل رویا مانند دو سطل قبلی سرمایه گذاری نیست، بلکه یک سطل است مانند یک حساب بانکی که شما در درون آن پول نگهداری می‌کنید. آن را صرف امور لذت بخش می­کنید و با آن به تفریح و خوش‌گذارنی می‌پردازید. با سرمایه سطل رویا سرمایه گذاری نمی‌کنید، بلکه در جهت رسیدن به رویاهایتان خرج می‌کنید.

این کار باعث ایجاد انگیزه بیشتر شما خواهد شد. شما در ضمیر ناخودآگاه تشویق می‌شوید که سرمایه سطل رشدتان را افزایش دهید. به این ترتیب شما بهتر کار خواهید کرد و به سود های بیشتری دست خواهید یافت.

حال اگر به دنبال یک سوپر مدیریت هستید، باید به شما بگویم که بهتر است تمام مخارج تان را از سطل رویا بپردازید. آن دو سوم از سود سطل رویا را همانند یک کارگر در سطل رشد ببینید که باید برایتان کار کند و به شما سود برساند.

به عنوان مثال فرض کنید شما در سطل رشد خود ۶۰ میلیون تومان پول دارید، که آن را در بورس سرمایه گذاری می‌کنید و می‌توانید در طی یک ماه از آن ۳ میلیون تومان سود کسب کنید. به این ترتیب باید ۱ میلیون تومان آن را در سطل رویا بریزید و هزینه و مخارج خود را بپردازید.

سه نکته مهم در استراتژی مدیریت سرمایه

هنگامی که می‌خواهید سرمایه خود را به طرز صحیحی در بورس سهام مدیریت کنید، بایستی همیشه به دنبال پاسخ به این سه سوال باشید:

  • میزان ریسک در هر پوزیشن در پرتفوی من چه اندازه است؟
  • چند معاملات باز در یک زمان می‌توانم داشته باشم؟
  • نسبت سود به ریسکم چه اندازه است؟

استراتژی مدیریت نقدینگی شما بایستی به شما کمک کند تعدادی از سهام را برای هر معامله‌ای که می‌خواهید انجام دهید، قرار دهد. این روشی است که سرمایه و ریسک شما را مدیریت می‌کند.

نکته اول: مدیریت سرمایه  ریسک بزرگی را به همراه دارد.

نکته پیشنهادی : اگر شما معامله‌گر مبتدی در بازار معاملات هستید، با ریسک کم شروع کنید. از ۰.۴ یا ۰.۵ درصد کل سرمایه‌ خود استفاده کنید. زمانی که اعتماد به نفستان افزایش یافت و دفتر یادداشت شما گزارشی از موفقیت‌های معاملاتی‌ که انجام داده‌اید را بیان کرد، سپس میزان ریسک را در قوانین مدیریت نقدینگی افزایش دهید.

تعریف میزان حداکثر ریسک برای هر موقعیتی می‌تواند فقط کمی متفاوت باشد. بهترین معامله‌گران و مدیران سرمایه توصیه می‌کنند مقادیر بین ۰.۵٪ تا ۲٪ از کل سرمایه را بکار برند.

مثال:

مقدار حساب ۱۰۰۰۰۰ دلار آمریکا است. حداکثر ریسک برای هر موقعیت ۱٪ است. به عبارت دیگر شما می توانید ۱۰۰۰ دلار در هر معامله از دست بدهید. اگر فاصله بین ورود به پوزیشن و حد ضرر (Stop Loss) یک دلار باشد، شما می توانید پوزیشن خود را با ۱۰۰۰ سهم باز کنید. به سادگی محاسبه شد (ریسک مطلق) / (میزان فاصله بین سطوح ورود به پوزیشن و حد ضرر (SL)).

آیا بایستی پوزیشن خود را با ۱۰۰۰ سهم باز کنید ؟ خیر، شما باید سایر قوانین مدیریت سرمایه را بررسی کنید و نتایج را ادغام کنید.

نکته دومچند معامله باز شده در یک زمان می‌توانید داشته باشید.

مدیریت کردن تعداد حجم زیاد از معاملات با دو دست کار آسانی نیست به خصوص اگر که حد سود و ضرر را دستی انجام دهید. شما بایستی قادر باشید معاملات را به صورت دستی جهت احتیاط حرکات قوی در بازار مدیریت نمایید.

حتی اگر معامله‌گر روز نباشید اما معامله‌گر سویینگ (یا نوسانگیر) هستید، باز هم ممکن است دشوار باشد. شما باید حداکثر تعداد موقعیت‌های باز را محدود کنید. حداکثر مطلق برای یک فرد تنها هشت پوزیشن باز با هم است. از این محدوده فراتر نروید.

به طور حداکثر پنج یا شش معاملات باز با هم یک محدوده مناسب برای هر معامله‌گر است.

مثال

میزان حساب شما در کارگزاری ۱۰۰،۰۰۰ دلار است. وقتی تصمیم گرفتید ۵ پوزیشن باز را با هم داشته باشید، کارگزاری شما مارجین شبانه به نسبت ۲ به ۱ را برایتان فراهم می‌کند. به عبارت دیگر می‌توانید ۴۰،۰۰۰ دلار برای یک معامله استفاده کنید.

حتما بخوانید
ارزش گذاری سهام به چه روش هایی انجام می شود؟

چگونه محاسبه شده است؟

۱۰۰,۰۰۰ x 2/5 = $40,000

وقتی شما می‌خواهید سهامی با قیمت ۲۰ دلار بخرید این قانون به شما می‌گوید که می‌توانید چند تا پوزیشن با هم داشته باشید. ۲۰۰۰ سهم. آن را با تعداد سهم‌ها از قانون قبلی ترکیب کنید و از میزان کمتر برای تنظیمات معامله خود استفاده کنید.

نکته سومنسبت ریسک به سود

هرگز سعی نکنید نسبت ریسک به سود ۲.۵ به ۱ باشد. این قانون در آمارتان مهم است به خصوص اگر یک معامله‌گر مبتدی و بدون هیچ سابقه تجاری مربوطه باشید. بنابراین نسبت را ۳ به ۱ قرار دهید.

تمام قوانین مدیریت سرمایه می‌تواند به راحتی در صفحه گسترده تعریف شود (مانند برنامه Excel or OpenOffice Calc) و تمام حجم‌ها به طور خودکار محاسبه می‌شوند وقتی که وارد پوزیشن می‌شوید، ورود به پوزیشن و حد سود و ضرر را مشخص کنید.

سایر نکات مربوط به استراتژی های مدیریت سرمایه

همچنین قوانین مهم دیگری وجود دارد که بخشی از استراتژی بازار هستند.

معامله فقط با سهام‌های سهل و آسان. سهام‌هایی که میانگین حجم روزانه بیش از ۳۰۰،۰۰۰ سهم در هر روز معامله می‌شود (برای معاملات روزانه).

فقط از سهامی با قیمت بالای ۵ دلار استفاده کنید. سهام‌هایی با قیمت پایین توسط سهامداران حقوقی بزرگ معامله نمی‌شود، به همین دلیل به راحتی دستکاری می‌شوند. تحلیل تکنیکال در چنین سهام‌هایی با شکست مواجه می‌شود. همچنین بیشتر صندوق‌های سرمایه‌گذاری بزرگ در چنین سهام‌هایی با قیمت پایین سرمایه گذاری نمی‌کنند.

هر معامله‌گر و سهامدار می‌خواهد بهترین نتیجه را از معاملات بازار بورس الکترونیک دریافت کند. اساسا این بدان معنی است که سیستم‌های معاملاتی آنها در بازار سهام باید سودآور باشند و نتایج مورد انتظار را در یک دوره تعیین شده، مشخص نماید.

انتظارات متفاوتی برای سیستم‌های معاملاتی سهام الکترونیکی وجود دارد. معامله‌گران سویینگ (یا نوسانگران) یا معامله‌گران کوتاه مدت ترجیح می‌دهند هر ماه سود کنند. سرمایه گذاران یا معامله‌گران میان مدت پوزیشن یک دوره طولانی‌تر را مورد هدف قرار می‌دهند.

آنها دوره‌های سه ماهه یا ۶ ماهه را هدف قرار می‌دهند. آنها نتایج را هر ماه محاسبه نمی‌کنند، زیرا معاملاتشان ممکن است بیش از چندین هفته یا ماه طول بکشد.

مدیریت سرمایه و ریسک در تجارت الکترونیک سهام

چندین دوره معاملات سهام مهم وجود دارد که می‌تواند برای دستیابی به این انتظارات کمک کند. در حال حاضر قرار نیست در مورد انتخاب سهام صحبت شود. انتخاب سهم بخش مهمی در هر سیستم بازار است اما مطالب مهمتری هم وجود دارد که بایستی در قالب یک طرح خوب برای سهامدار قرار گیرد.

نتایج معاملاتی سیستم‌های بازار

چهار نتیجه ممکن برای هر معامله وجود دارد.

اکثر معامله‌گران و سهامداران تصور می‌کنند که مهمترین جنبه، دستیابی به نتایج سودآور در تجارت الکترونیکی سهام است و این که تمام معاملات بایستی سودآور باشد. کاملا اشتباه است.

عنصر کلیدی سرمایه‌گذاری سودمند این است که بدانیم که معاملات از دست رفته به معاملات سودآور تقسیم می شوند. هر معامله‌گر، معاملاتی را انجام می‌دهد که با سود همراه است و یا معاملاتی را انجام می‌دهد که به زیان منتهی می شود. این امکان وجود ندارد که معاملات تنها سودآور باشند!

مهم این است که آن را درک کنید و بر اساس آن عمل کنید. هر معامله گر یا سرمایه گذار باید درک کند که امکان ‌پذیر نیست نتیجه نهایی هر معامله انفرادی را پیش‌بینی کرد. با علم به این که می‌توان هر معامله‌ای را به صورت جداگانه با توجه به قوانین مدیریت تجارت، مدیریت کرد.

همچنین استفاده از حد ضرر (SL) و سایر تکنیک‌های مدیریت ریسک، مهم است.

اکثر معامله‌گران و سهامداران اغلب ۵۰% معاملات آنها سود آور است.

رازهای مدیریت سرمایه

مدیریت سرمایه و ثروتمند شدن تلفیقی از علم و هنر است. برای ثروتمند شدن نه تنها باید از اصول خاصی پیروی کرد بلکه باید باور و استراتژی خاصی داشت و به آنها پایبند بود .ثروتمندان عادات و ویژگی‌های مالی مشابهی دارند که اگر از آنها مطلع باشیم سریعتر به مقصد می‌رسیم.

این عادات مانند دانه‌های برف هستند که کم‌کم جمع و سپس ما را با بهمنی از موفقیت رو به رو خواهند کرد. به خاطر داشته باشید پول و ثروت مانند پرنده بال دارد و اگر دقیق نباشید فورا می‌پرد.

قدم اول مدیریت سرمایه: اهداف مالی خود را تعیین کنید

 

باید اهداف مالی خود را هر چه دقیق‌تر تعیین کنید و هر تلاشی برای رسیدن به اهدافتان انجام دهید. اهداف، همان آرزوهای ذهنی ما هستند که روی کاغذ نوشته شده‌اند. به هر هدفی که رسیدید، خوشحال باشید اما قانع نشوید و به حرکت ادامه دهید.

حتما بخوانید
درباره بورس

همچنین جهت بهترشدن مدیریت سرمایه لازم است معیاری برای اندازه‌گیری میزان پیشرفت خود داشته باشید.وقتی برای اندازه‌گیری میزان پیشرفت خود معیار مشخصی داشته باشید هدف‌گذاری و دست‌یابی به آن خیلی راحت است. اگر همیشه میزان پیشرفت خود را بررسی کنید و ببینید چقدر با هدف فاصله دارید شانس موفقیت شما دوچندان خواهد شد.

قدم دوم مدیریت سرمایه: اولویت بندی کنید

مدیریت زمان داشته باشید. مطمئناً هر روز کارها و وظایفی خواهید داشت که باید آن‌ها را به نحو مناسب انجام دهید. چگونگی مدیریت این مسئولیت‌های روزانه، کیفیت و چگونگی موفقیت شما را در تمام زمینه‌ها مشخص می‌کند.

قبل از اینکه روز خود را شروع کنید، لیستی از فعالیت‌ها، مسئولیت‌ها و وظایف پیش روی خود تهیه کنید و آنها را اولویت‌بندی و کنید و با دقت، تمام کارهای خود را یک به یک از روی لیست تکمیل کنید. ثروتمندان اغلب وقت و انرژی خود را روی انتخاب‌ فرصت‌های ارزشمند و پربازده سرمایه‌گذاری می‌کنند.

همچنین برای مدیریت سرمایه لازم است هزینه‌های خود را اولویت‌بندی کنید. چه درآمد شما زیاد باشد و چه کم، در هر صورت شما باید اولویت‌های هزینه‌های خود را بنویسید. نوشتن اولویت‌های هزینه تا حد زیادی جلوی خرج‌های غیر ضروری را در طی ماه می‌گیرد.

قدم سوم مدیریت سرمایه :سرمایه تان را کنترل کنید

مراقب دخل و خرجتان باشید. ببینید پولتان کجا می‌رود و کجا خرج می‌شود؟ پولی که به دست می‌آوریم باید در مسیر درست خود حرکت کند .آن دسته از افرادی که می دانند پولشان را بابت چه خرج می‌کنند، معمولاً کمتر خرج کرده و بیشتر پس‌انداز می‌کنند.

با یادداشت کردن همه‌ی خرج و مخارجتان، هیچوقت بیش از بودجه تان خرج نخواهید کرد. کاری کنید پول به صورت خودکار بابت پس‌انداز از حقوق شما کم شود. اگر پولی در دست نداشته باشید، آن را خرج نمی‌کنید. این روش خوبی برای مدیریت سرمایه و پس‌انداز در هر ماه است.

قدم چهارم مدیریت سرمایه: همه درآمدتان را خرج نکنید

سعی کنید هر ماه ۱۰ تا ۲۰ درصد از درآمدتان را پس انداز کرده و از آن در سرمایه‌گذاری‌های مطمئن و پیشرو مانند خرید سهام استفاده کنید، اما اگر نتوانستید آنقدر هم پس‌انداز کنید نگران نباشید. مدیریت سرمایه را با کنار گذاشتن میزان حتی خیلی کمی از حقوقتان شروع کنید.

مهم این است که پیوسته مقداری هرچند کم را پس‌انداز کنید. اگر ۵۰۰ میلیون تومان درآمد کسب کنید و همه را خرج کنید باز هم ورشکسته‌اید. برای این که بتوانید به ثبات مالی پایدار دست پیدا کنید باید کمتر ازدرآمد و منابع مالی خود خرج کنید.

قدم پنجم مدیریت سرمایه :سعی کنید مقروض نباشید

وام‌های با بهره سنگین نگیرید و کمتر سراغ وام‌های کوتاه‌مدت بروید و دچار بدهی‌ها و هزینه‌های کمرشکن نشوید. پولی که صرف سود وام می‌شود، پولی است که می‌تواند پس انداز شود.

قدم ششم مدیریت سرمایه :سرمایه اولیه را همیشه حفظ کنید

سرمایه اولیه ما باید حفظ شود و از این سرمایه اولیه، سود حاصل و به آن اضافه شود. این اصل یکی از اصول مهم سرمایه‌گذاریست که باید در همه حال در نظر داشته باشیم.

همچنین درآمد را دوباره سرمایه‌گذاری کنیم. این نکته مهمی است که درآمد خود را صرف امورات زندگی روزمره نکنیم و برای بهتر شدن مدیریت سرمایه مان کاری کنیم که با سرمایه‌گذاری مجدد ، ارزشی روزافزون در زندگی ما پیدا کند.

قدم هفتم مدیریت سرمایه : بر روی خودتان سرمایه‌گذاری کنید

دانش مالی صحیح و کافی ، برای پیشرفت ضروری است. از هر منبع و فردی برای افزایش سواد مالی خود استفاده کنید. بگذارید پول برای شما کار کند نه برعکس. افرادی که ثروتمند نمی شوند عموما حاضر نیستند کتاب ارزشمندی بخرند که درآمدشان را ۱۰ برابر افزایش دهد اما حاضرند به راحتی چند برابر هزینه برای لباس و تفریح بپردازند.

از فرصت‌های زندگی به خوبی استفاده کنید و با مدیریت سرمایه همیشه در زمان مناسب در مکان مناسب حضور داشته باشید. بیشتر وقتتان را با افرادی بگذرانید که مشوق شما به سوی موفقیت و تعالی باشند تا بتوانید انسان مفیدتری برای جامعه باشید.

نتیجه‌گیری:

سرمایه گذاری با روش مدیریت سرمایه، شیوه همیشه به شما یادآور خواهد شد که سرمایه و سود شما واهی نیست. همیشه بطور مستمر آن را لمس خواهید کرد و از آن لذت خواهید برد که لمس سود به سود های شما خواهد افزود.

کسانی که برای رسیدن به موفقیت شان برنامه‌ای ندارند همانند افرادی هستند که برای عدم موفقیت‌شان برنامه دارند.

برای نوشتن دیدگاه باید وارد بشوید.