افزایش سرمایه به روش تجدید ارزیابی دارایی ها | سایت آموزش بورس ایران
افزایش سرمایه
  1. خانه
  2. آموزش بورس
  3. افزایش سرمایه به روش تجدید ارزیابی دارایی ها
آموزش بورس

افزایش سرمایه به روش تجدید ارزیابی دارایی ها

افزایش سرمایه به روش تجدید ارزیابی دارایی ها بخش های اصلی Toggle افزایش سرمایه به روش تجدید ارزیابی دارایی هانکات مهم در مورد افزایش سرمایه به روش تجدید ارزیابی دارایی هاانواع روش های افزایش سرمایهافزایش سرمایه از طریق سود انباشتهافزایش سرمایه از طریق آورده نقدیبرخی از مزایا و معایب افزایش…
آموزش بورس
مشاوره بورس
پیش بینی بازار

افزایش سرمایه به روش تجدید ارزیابی دارایی ها

تجدید ارزیابی دارایی ها در بسیاری از مواقع برای گروهی از سهام داران ارزش های ناگهانی ایجاد می کند در حالی که سهام داران قبلی ارزشمندی موجود را از دست داده اند.

این نوع افزایش سرمایه به ندرت در سراسر دنیا مورد توجه اغلب شرکت های بزرگ قرار دارد و آن ها در اکثر موارد از مدل های افزایش سرمایه از محل آورده نقدی، از محل اندوخته های قابل تقسیم یا مطالبات سهام داران استفاده می کنند.

افزایش سرمایه بورس

شرکت ها برای این که بتوانند فعالیت های خود را توسعه دهند و قدرت رقابت خود را حفظ و یا افزایش دهند اقدام به افزایش سرمایه می کنند. در برخی از مواقع نیز این کار به منظور اصلاح و بهبود ساختار مالی شرکت صورت می گیرد. این تامین منابع مالی جدید می تواند به شکل های مختلفی صورت پذیرد.

هنگامی که یک شرکت در بورس اوراق بهادار بخواهد سرمایه خود را افزایش دهد باید تعدادی سهام جدید منتشر کند و به سهام داران بفروشد تا مبلغ مورد نیاز برای افزایش سرمایه را تأمین کند. افزایش سرمایه در بورس، یکی از روش های تامین مالی شرکت ها است.

نکات مهم در مورد افزایش سرمایه به روش تجدید ارزیابی دارایی ها

بر اساس قانون مالیات های ایران بجز برخی از موارد، تمامی دارایی های بلند مدت شرکت بر طبق فرمول اعلام شده در قانون باید مستهلک گردند و برای هر کدام از دارایی ها فرمول خاصی تعریف شده است. استهلاک دارایی ها در حکم هزینه ناشی از درآمد ایجاد شده توسط آن دارایی بوده و از درآمدهای آن سال شرکت کسر می‌گردد.

حتما بخوانید
معاملات گروهی چیست؟

از بین انواع دارایی هایی که ممکن است در فرایند افزایش سرمایه مورد استفاده قرار گیرد، زمین استهلاک پذیر نیست ولی سایر دارایی ها استهلاک پذیره بوده و طی سالیان از ارزش دفتری آن ها در ترازنامه کسر می ‌شود و به عنوان هزینه دوره گزارش می‌ گردد.

افزایش سرمایه

هر اتفاقی که در رابطه با افزایش سرمایه یک شرکت در مجمع آن شرکت تصویب شود، شامل حال افرادی می شود که در زمان برگزاری مجمع شرکت، سهام دار آن شرکت بوده اند.

برای تجدید ارزیابی دارایی ها، بعد از این که افزایش سرمایه شرکت در مجمع فوق العاده به تصویب رسید، موضوع در روزنامه کثیر الانتشار که به عنوان روزنامه رسمی شرکت انتخاب شده، منتشر می‌ شود و اغلب این موضوع در سامانه و سایت های مربوطه به سهام داران اطلاع رسانی می شود.

همچنین فرمی برای سهام داران آن شرکت ارسال شده و از آنها درخواست می ‌شود تا درصورت تمایل به استفاده از حق تقدم خود برای خرید سهام جدید، فرم ذکر شده را تکمیل و برای شرکت ارسال نمایند. به این فرم، اصطلاحا گواهی حق تقدم خرید سهام گفته می‌ گویند.

نکته مهم دیگری که بسیار قابل توجه قرار گرفته است این می باشد که اگر شما به هر علتی مبلغ اسمی سهام را پرداخت نکنید و همچنین حق تقدم خود را نیز به فروش نرسانید، بعد از تمام شدن مهلت پذیره نویسی حق تقدم سهام شما به فروش می رود.

یعنی شرکت حق تقدم های استفاده نشده را از طریق بورس به فروش می رساند و مبلغ حاصل از فروش را بعد از کسر کارمزد ها به حساب شما واریز می کند. قیمت فروش در این مواقع معمولا نزدیک به قیمت روزهای آخر پذیره نویسی حق تقدم ها است.

حتما بخوانید
مزایا و معایب صندوق های معاملاتی

روشهای افزایش سرمایه

انواع روش های افزایش سرمایه

  • به روش سود انباشته یا سهام جایزه
  • به روش آورده نقدی
  • به روش صرف سهام
  • به روش تجدید ارزیابی دارایی ها

افزایش سرمایه از طریق سود انباشته

طبق قانون تجارت شرکت ها موظف هستند سالیانه درصدی از سود خود را نزد خود نگه داری کنند. این سود در حسابی تحت عنوان سود انباشته در صورت های مالی شرکت ثبت می شود. در مواقعی که شرکت سود انباشته مناسبی دارد، تصمیم می گیرد که افزایش سرمایه خود را از این روش انجام بدهد و با این کار منابع جدید مورد نیاز خود را تامین کند.

پس در روش سود انباشته جریان نقدینگی جدید به شرکت وارد نمی شود. پس به دلیل این که سهام داران پولی برای سهام جدید خود پرداخت نمی کنند به سهامی که به این روش به سهام دار تعلق می گیرد، سهام جایزه هم گفته می شود.

در روش سود انباشته درصد مالکیت شما در شرکت تغییری پیدا نمی کند. یعنی به همان نسبت که سرمایه شرکت زیاد می شود تعداد سهام شما نیز افزایش پیدا می کند.

افزایش سرمایه از طریق آورده نقدی

در مواقعی که شرکت سود انباشته مناسبی ندارد و یا می خواهد که منابع مالی جدید به شرکت وارد کند از محل آورده نقدی سهام داران اقدام به افزایش سرمایه در بورس می کند.

به دلیل این که افزایش سرمایه از این روش، نیازمند تأمین منابع جدید از سوی سهام داران فعلی شرکت است، شرکت حق استفاده و حضور در آن را ابتدا به سهام داران شرکت می دهد. به این صورت که اوراقی تحت عنوان حق تقدم سهام در اختیار سهام داران فعلی قرار می گیرد.

حتما بخوانید
توضیح تسویه معاملات و نحوه انجام آن

افزایش سرمایه

برخی از مزایا و معایب افزایش سرمایه به روش تجدید ارزیابی دارایی ها

  • کاهش قیمت سهام شرکت های بورسی به زیر ارزش دفتری در صورتی که میزان تجدید ارزیابی دارایی‌ زیاد باشد.
  • در اغلب شرکت های سرمایه گذاری که دارای شرکت فرعی هستند در صورتی که یک یا چند شرکت اقدام به تجدید ارزیابی کنند، تلفیق اطلاعات مبنی بر بهای تمام شده تاریخی و تجدید ارزیابی، قابلیت مقایسه اطلاعات حساب داری را کمتر کرده است.
  • افزایش هزینه های شرکت.
  • سیستم انبار و بهای تمام شده دارایی ها باید قیمت های شان را براساس بهای تمام شده و قیمت بعد از تجدید ارزیابی دارایی ها نگه داری کند تا امکان محاسبه استهلاک و مالیات در هنگام فروش وجود داشته باشد.
  • در صورتی که تجدید ارزیابی دارایی ها کاملا مستهلک شود، ولی هنوز شرکت اقدام به فروش آن نکرده باشد از آنجا که استهلاک شرکت بر مبنای سیستم بهای تمام‌ شده پیش می رود و افزایش قیمت دارایی ها به سرمایه بسته شده است، ارزیابی دوره های مختلف مدیریت شرکت با نارسایی مواجه می ‌شود، چرا که زیان هر دوره باید در زمان وقوع آن به هزینه منظور شود که الان انجام نشده است.
  • به روز رسانی دارایی شرکت ها، عامل محرکه ای است که باعث می شود سهام بیشتر از گذشته مورد توجه فعالان بازار سرمایه قرار گیرد. این فرآیند ضمن این که باعث افزایش اعتبار شرکت نزد نظام بانکی می شود، سهام داران عمده را نیز برای نگه داری سهام ترغیب کرده ، رونق و افزایش گردش مالی در بورس را نیز به همراه دارد.

گاهی ممکن است در بعضی از موارد شرکت ها اقدام به افزایش سرمایه ترکیبی کنند.

برای نوشتن دیدگاه باید وارد بشوید.