سود تقسیمی (DPS) | سایت آموزش بورس ایران
سود تقسیمی
  1. خانه
  2. آموزش بورس
  3. سود تقسیمی (DPS)
آموزش بورس

سود تقسیمی (DPS)

سود تقسیمی (DPS) بخش های اصلی Toggle سود تقسیمی (DPS)معنای کلمه DPS چیست؟تفاوت DPS با EPS چند نکته مهم در مورد DPSدلیل این که سود تقسیمی DPS طرفداران زیادی دارد چیست؟سیاست های موجود در پرداخت DPS سود تقسیمی شرکت یعنی سود سهامی که به هر سهامداری عادی و طی یک…
آموزش بورس
مشاوره بورس
پیش بینی بازار

سود تقسیمی (DPS)

سود تقسیمی شرکت یعنی سود سهامی که به هر سهامداری عادی و طی یک دوره زمانی مشخص به ازای هر سهم او پرداخت می شود گفته می شود.

برای بدست آوردن سود تقسیمی هر سهم از تقسیم سود تصویب شده برای پرداخت بین سهامداران را بر تعداد سهام عادی در شرکت تقسیم می کنیم.

الزما تمام سودی را که شرکت در پایان سال به دست آورده را بین سهامداران تقسیم نمی کند و بخشی از آن را برای انجام دادن پروژه های جدید و پرداخت کردن بدهی های شرکت و مواردی که باعث رشد شرکت می شود به طور سود انباشته در شرکت نگه می دارد.

در واقع منتشر کردن سهام ممتاز در ایران غیرقانونی می باشد و به طور کلی هیچ سهام ممتازی وجود ندارد. پس در این حالت برای بدست آوردن سود تقسیمی و محاسبه آن می توانید سود پرداختی تصویب شده در مجمع را بر تعداد سهامی که منتشر شده است تقسیم کنید و سود تقسیمی را به ازای هر سهم محاسبه کنید.

در هر سال تقسیم سود با حضور تمامی سهامداران اجرا شده و رای گیری از همه حاضران تصویب می شود.

این اتفاق هر ساله در مجمع عادی سالیانه می افتد و در این حالت شرکت موظف است که بعد از این که سود را تصویب کرد حداکثر در مدت زمان ۸ ماه سود تقسیمی را به ازای هر سهام به تمام سهامداران پرداخت کند.

حتما بخوانید
درباره هوش مالی

برای این که سهامداران از سهم های خرد حمایت کنند شرکت ها موظف هستند که هر ساله تقریبا ۱۰ درصد از سود تقسیمی شرکت را به سهامداران بپردازد و در صورت پرداخت بیشتر از این مبلغ باید رای گیری بین سهامداران انجام شود و طبق رای آن ها مبلغ بیشتر یا کمتر شود.

برای فهم بهتر به مثال توجه کنید: چنانچه در صورتی شما مالک ۲۰۰۰ سهم در شرکت باشید و طبق رای گیری از مجمع سالانه رای آن ها بر پرداخت ۲۰۰ تومان از سود تقسیمی به ازای هر سهم باشد در این حالت سود شما از محل سود تقسیمی ۲۰۰۰۰۰ تومان خواهد بود.

در حالی که به ازای هر سهم در حال رشد نیز سود تقسیمی پرداخت شود می تواند نشانه این باشد که مدیریت شرکت باور دارد که این رشد قابل حفظ شدن می باشد.

DPS چیست
DPS چیست

معنای کلمه DPS چیست؟

در واقع کلمه DPS مخفف کلمه Dividend Per share است. Dps آن قسمتی از eps می باشد که در بین سهامداران تقسیم می شود همچنین این تقسیم و مقدار آن در بین شرکت ها متفاوت است.

شرکت ها دارای سیاست های متفاوتی در خصوص تقسیم سود بین سهامداران دارند. بعضی از شرکت ها بر این تصمیم هستند که ترجیح می دهند مقدار سود بیشتری را بین سهامداران تقسیم کنند و برخی نیز ترجیح میدهند که مقدار سود کمتری را بین سهامداران خود تقسیم کنند و بخش عمده ان را برای تامین نقدینگی شرکت مورد استفاده قرار دهند.

تفاوت DPS با EPS

به طور کلی DPS و EPS هر دو سود سهام شرکت می باشند. اما تقاوت آن ها در این است که در اکثر مواقع برابر نیستند.

حتما بخوانید
شاخص بورس بیانگر چه چیزی است؟

تفاوت دیگر این است که معمولا مقدار DPS کمتر از مقدار EPS است چرا که بعضی شرکت ها علاقه دارند که قسمتی از سود را در نزد خودشان نگه دارند.

اما این امکان نیز وجود دارد که DPS به دلایلی بیشتر از EPS شود. به طور مثال ممکن است که شرکت علاوه بر سود امسال سود انباشته پارسال را نیز بین سهامداران تقسیم کند که انجام این کار دلیل بیشتر شدن مقدار DPS از مقدار EPS می شود.

سود تقسیمی DPS
سود تقسیمی DPS

چند نکته مهم در مورد DPS

در واقع همانطور که گفته شد شرکت ها تمام سود خود را به عنوان بین سهامداران تقسیم نمی کنند و مقداری از آن را برای تامین مالی شرکت نگه می دارند تا بر حسب شرایط از آن استفاده کنند.

هر شخصی که در زمان مجمع شرکت سهامدار است سودی را که افراد حاضر در آّن مجمع تصویب می کنند به عنوان سود تقسیمی شرکت به او تعلق می گیرد در این حالت اگر فردی حتی فردای مجمع سهام خود را به فروش برساند باز هم DPS به او تعلق خواهد گرفت.

طبق قوانینی که در بورس آمده تمامی شرکت ها موظف هستند بعد از ۸ ماه سود نقدی سهامداران را پرداخت کنند که در این صورت برخی از شرکت ها سود را زودتر از موعد و برخی دیرتر پرداخت می کنند. اما در انتها میزان سود تقسیمی و زمان پرداخت ان به سیاست های یک شرکت بستگی خواهد داشت.

دلیل این که سود تقسیمی DPS طرفداران زیادی دارد چیست؟

بعضی از سرمایه گذاران با تجربه و حرفه ای بر این باورند که شرکت های بورس باید حداقل سودی را که بدست آورده اند را در بین تمام سهامداران خود تقسیم کنند تا در این صورت فرصت ها برای طرح های توسعه  آن ها در ماه ها و سال های آینده بیشتر شود و همچنین روند سود آوری شرکت نیز کند نشود علاوه بر این برخی از سهامداران نیز عجول هستند و دوست دارند که زودتر DPS را دریافت کنند.

حتما بخوانید
پولبک در تحلیل بورس

چنین سرمایه گذارانی بر این باورند که در بعضی شرکت ها که منافع حاصل از رشد آینده شرکت و تمام درامدهایی که از راه سود انباشته هستند دوباره سرمایه گذاری می شوند که در این حالت نیز چشمگیر نیست و این که این امکان وجود دارد که در آینده آن ها سهامداران شرکت نباشند تا بتوانند از سودهای شیرین شرکت بهره ببرند.

سود تقسیمی شرکت ها در بورس
سود تقسیمی شرکت ها در بورس

سیاست های موجود در پرداخت DPS

هر شرکتی که سود تقسیمیDPS را توزیع می کند امکان دارد که مقداری از سود تقسیمی شرکت را با استفاده از سیاست های متنوع تعیین کند که بدین شرح است:

نسبت پرداخت هدف: زمانی که درصد مشخصی از درآمد را به عنوان سود تقسیمی به سهامدار پرداخت می کنند این سیاست اجرا می شود.

مدل سود باقی مانده: در این روش تعیین DPS بر این اساس است که ابتدا قبل از هرکاری بودجه ای را برای بخش حقوق صاحبان سهام در ساختار سرمایه در نظر می گیرند و بعد از اینکه از میزان در آمد کسر شد مقداری که باقی مانده است را به عنوان سود تقسیمی در میان سهامداران شرکت تقسیم می کنند.

DPS با ثبات: یعنی سود تقسیمی به طور یکسان بین سهامداران توزیع می شود.

برای نوشتن دیدگاه باید وارد بشوید.